Wolkjes op Woensdag - Ontmoetingen

Uitzicht op zee: Kapitein Klaas van Randen

Even stil blijven staan om elkaar te ontmoeten. In de stad, op zee, aan de waterkant, op het station, waar dan ook. Een vluchtig moment met immense eeuwigheidswaarde. Dát zijn Wolkjes op Woensdag – Ontmoetingen.

Het is het mooiste werk van de wereld wat ik doe, kapitein zijn op deze veerboot. Ik word betaald om uit het raam van de stuurhut uit te kijken over zee. Drie dagen achter elkaar werk ik vijftien uur per dag, dan ben ik zes dagen vrij. Mensen vragen wel eens: is het niet saai, drie keer per dag dezelfde route afleggen tussen Vlieland en Harlingen? Hoe kan werk nu saai zijn als het uitzicht telkens verandert? Kijk, zie je die zeilboot die daar voorbij vaart? Nog even, en dan is het niet meer dan een stipje aan de horizon. En op dit tijdstip hebben we laag water, over een paar uur is alles verdwenen wat je nu ziet. Na zo’n lange dag werken keer ik terug in de haven van Vlieland, en dat stap ik op de fiets naar huis, naar mijn vrouw Titia, naar de kinderen en kleinkinderen.

Vroeger was dat wel anders: mijn hang naar avontuur was zó groot, dat ik in de zeevaart ben gaan werken en vaak maanden van huis was. Alle wereldzeeën heb ik bevaren, ik heb de meest bijzondere, mooie en verlaten plekken gezien. Als ik dan thuis kwam in Harlingen, waar we woonden toen ik op de grote vaart zat, dan was ik ook écht thuis. 

Als kapitein heb ik te maken met toeristen, ze brengen veel vrolijkheid met zich mee. Ik krijg er ook een band mee, omdat er veel vaste gasten zijn, die net als jij, elk jaar terugkeren naar het eiland. Vlielanders nemen vaak de vroege ochtendboot, voor familiebezoek, werk, of om te winkelen. Soms moet een Vlielander naar de wal voor een behandeling in het ziekenhuis. Dat is natuurlijk minder prettig, ik kijk dan altijd mee hoe we kunnen helpen. We zorgen voor een goede parkeerplek in Harlingen, en regelen een comfortabele plek om uit te rusten tijdens de terugreis. Zo maak ik heel wat mee, er zijn duizend en een verhalen te vertellen over het leven op zee. Het leven op zee uitdrukken in één woord?

Magisch.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *